Vaticaanstad

Klein, maar uniek landje in Italië

Vaticaanstad is een uniek land, dat in zijn geheel in Italië ligt. En het is absoluut een bezoek waard. Een stedentrip naar Rome bevat vaak ook een bezoek aan Vaticaanstad. En terecht. Het is een aparte gewaarwording dat je 'even' een ander land binnen stapt. Maar zodra je binnen bent zul je worden overweldigd door de rijkdom.

De meeste toeristen bezoeken Vaticaanstad in een dag, maar je kunt hier dagen op onderzoek uit. Met name de diverse topklasse musea zijn zeer de moeite waard. Maar er zijn meer bezienswaardigheden in Vaticaanstad.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een belangrijk bedevaartsoord voor rooms-katholieke gelovigen. Het is een heilige plek. Hier stond het Circus van Nero, waar ooit de Apostel (en eerste Paus) Petrus begraven zou zijn. In 324 werd hier de eerste basiliek gebouwd. Die vanwege de slechte constructie werd afgebroken, waarna tussen 1506 en 1626 de huidige basiliek verscheen. De lokale naam is Basilica di San Pietro.

Het ontwerp is gebaseerd op het Griekse kruis. In de kerk liggen 148 pausen begraven, waaronder ook Paus Johannes Paulus II. Daarnaast zijn er diverse relieken van de Heilige Petrus te zien. Bijzonder is ook de Pietà, een beroemd beeldhouwwerk van Michelangelo (die toen 24 jaar was) dat rechts bij de ingang te zien is (achter glas).

Zwitserse Garde

De Zwitserse Garde in Vaticaanstad.

De Zwitserse Garde werd in de middeleeuwen opgericht in Vaticaanstad om koningen te beschermen. Een lid van de Zwitserse Garde wordt aangeworven door de Paus. Je kunt een lid van de Zwitserse Garde nog steeds zien.

Sint-Pietersplein

Het wereldberoemde Sint-Pietersplein ligt voor de basiliek. Het ontwerp van het plein stamt van Gian Lorenzo Bernini, dat door veel kenners als subliem wordt beschouwd omdat het automatisch je blik naar de kerk leidt. Het Sint-Pietersplein is volgens overlevering gebouwd tussen 1656 en 1667.

Het Piazza San Pietro is 240 meter breed en 340 meter lang. Eromheen staan 284 Dorische zuilen en 88 pilaren. Op het dak van deze zuilen staan 140 beelden van heiligen. Op het plein zijn ook diverse fonteinen te zien.

Ga op audiëntie bij de paus

Het is overbekend van de televisie; de paus die vanuit het raam van zijn werkkamer van de Sint-Pietersbasiliek iedereen de zegen geeft. Dit gebeurt elke zondag om 12.00 uur ’s middags, behalve als paus Franciscus in het buitenland is. Het geheel is via grote tv-schermen te volgen. Tijdens Kerstmis en Pasen houdt de paus zijn traditionele Urbi et Orbi-toespraak. 

Voor ons is Pasen het meest bijzonder. Hij geeft dan zijn zegen en wenst iedereen zalige feestdagen. Maar omdat de bloemen op het plein uit Nederland komen, bedankt hij ons ook voor de bloemen. Van 1 juli tot 31 augustus verblijft de paus meestal in zijn zomerresidentie in het dorpje Castelgandolfi. Dan is het overigens ook mogelijk vanuit Rome naar dit plaatsje te gaan om daar de traditionele zondagse pauselijke zegen bij te wonen.

De tuinen van Vaticaanstad.

Vaticaanse Musea

De musea in Vaticaanstad behoren tot de beste ter wereld. Hier is veel kunst te zien die de christenen hebben verzameld, onder meer van de Romeinse gebouwen. Dat vaak op hardhandige wijze van monumenten is gehaald. Er zijn talloze pronkstukken te zien, waaronder een schilderij met Michelangelo. Hij is er later bijgetekend als eerbetoon aan zijn werk. Met een kaartje kun je ze allemaal bezoeken, ook de Sixtijnse kapel.

Wees de rij wachtenden te slim af bij de Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea zijn altijd druk. Wie de lange rij wachtenden te slim af wil zijn kan beter een rondleiding met een gids boeken. En deze zijn te vinden bij de rijen wachtenden. Het kost weliswaar meer, maar je komt wel direct binnen. Daarnaast krijg je in de musea ook veel uitleg over de vele meesterwerken.

En kun je na afloop altijd langer blijven, al wordt dit niet echt aangemoedigd. De musea zijn op de laatste zondag van de maand gratis toegankelijk, maar dan is het vaak extreem druk. De beste tijd om deze weldaad aan kunst te bezoeken is in de namiddag, aangezien de meeste bezoekers in de ochtend komen.

Wandel naar Vaticaanstad

Vanuit Trastevere kun je via de kronkelende Passeggiata del Gianicolo naar Vaticaanstad lopen. Deze weg loopt door de groene heuvel en biedt na elke bocht een wisselend uitzicht op de stad. Let op de Fonte Acqua Paola, een fontein die plotseling langs de weg staat.

Je kunt deze wandeling vroeg in de ochtend doen, maar ook tegen het vallen van de avond. ’s Avonds is heel bijzonder. Terwijl het zonlicht wegvalt, gaan de lampjes in de stad langzaam aan. En kijken verliefden hier in elkaars ogen.

Alle 2 Bucket List Tips voor Vaticaanstad