Nog geen account?
Goudgele stranden, meren met extreem warm water en een eeuwenoude visserscultuur in Zuid-Afrika
3 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest
Kosi Bay is een verzameling opvallend warme meren en een grote riviermond in het oosten van Zuid-Afrika. Deze baai is bij ons niet erg bekend, maar wel bij Zuid-Afrikanen. Het is een plek waar je goed kunt snorkelen, al zwemmen hier levensgevaarlijke stierhaaien stroomopwaarts. Op de stranden leggen honderden zeeschildpadden hun eieren. Dit zijn de bezienswaardigheden en beste excursies van Kosi Bay.
Ik ging hier meerdere dagen naar toe om alles te ontdekken. En ze hebben hier veel attracties. Deze immense baai is onderdeel van het beroemde iSimangaliso Wetland Park. Dat ook bekend staat als St Lucia Wetlands Park.
Dit deel wordt door toeristen vaak overgeslagen, wat niet terecht is. Het is een heerlijke plek om zelf te ontdekken. Kosi Bay wordt ook wel Kosibaai genoemd, wat handig kan zijn als je rond vraagt over deze plek.
Kosi Bay behoort tot de mooiste baaien van Afrika. En is bijzonder voor Zuid-Afrika. De stranden, de riviermonding en de meren erachter zijn een heerlijk gebied om zelf te ontdekken. Waarbij je veel dieren tegen kunt komen.
In feite is het een groot estuarium met goudgele stranden. Met erachter vier ondiepe meren; vol met vis, flamingo’s en heerlijk warm en erg helder water om in te zwemmen. Dat is Kosi Bay, op de grens met Mozambique. Het is ongekend mooi.
Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.
Als je hier rondreist zul je vanzelf de diverse meren ontdekken. Met heerlijke namen als Lake Makhawulani, Lake Mpungwini, Lake Kunhlange en Lake Amanzamnyama. Al noemen de lokale bewoners ze het liefst Lake One, Lake Two, Lake Three en Lake Four. Wel net zo makkelijk.
Let wel, de meeste meren zijn alleen per vierwielaangedreven auto te bereiken. Deze meren zijn opvallend ondiep. Ze zijn erg helder en vol met vis. Waardoor je hier erg goed kunt zwemmen. Het water bereikt hier in de zomer geregeld temperaturen van 30 graden en meer.
Al leven hier ook dieren als nijlkrokodil en nijlpaard tegen komen. Al leven die alleen in het vierde meer volgens de gidsen die ik het vroeg. Check dus altijd of het veilig is om er te zwemmen. De lokale bewoners weten dit, maar zelf checken kan geen kwaad.
In diverse meren kun je visfuiken zien waar al eeuwenlang op een unieke manier vissen worden gevangen. Ze worden van origine gebruikt door de Amathonga, een volk dat behoort tot de Zoeloes. Deze viskralen worden al meer dan 500 jaar gebruikt. En ook nu ook nog zie ik. Een man is bezig om de visfuik te repareren. Wat machtig is om te zien.
De fuiken zijn gemaakt van houten palen en leiden de vissen naar een fuik waar ze niet meer uit kunnen. Behalve de jonge vissen. Deze kunnen ontsnappen uit tussen de houten palen. Het is de enige plek in Zuidelijk Afrika waar deze manier van vissen vangen op deze manier wordt gebruikt.
De vier meren eindigen via een kanaal in de riviermonding. Waarna het zoete water de zee ontmoet. En dus via eb en vloed met zout water in aanraking komt. De riviermonding die uitmondt in de Atlantische Oceaan wordt Kosi Mouth genoemd. Hier ontmoeten zout en zoet water elkaar, waardoor brak water ontstaat. Waar onder meer stierhaaien, die tot de gevaarlijkste ter wereld behoren, de riviermonding in zwemmen.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Zuid-Afrika? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
Georganiseerde rondreizen:
Dit gebied is vooral bekend door de goudgele stranden. En de tientallen meters hoge duinen erachter. Met name Kosi Mouth is een heerlijke plek voor een dagje strand. Of om te wandelen door de duinen of over het strand. Terwijl ook het water van de zee in de zomer zeer aangenaam is om in te zwemmen.
Kosi Bay is een van de beste plekken om zeeschildpadden te zien. Waaronder de lederschildpad. Zowel om te zien hoe de vrouwtjes hier in de avond en nacht eieren leggen in het zand. Alsook om de jonge dieren te zien die uit het ei kruipen om naar de zee te kruipen.
Je kunt beiden meemaken, maar ook een van de twee. Dit hangt van je planning af, maar ook van geluk. Het beste kun je diverse dagen op pad gaan, zoals ik ook deed. Waarbij ik werd verrast door de hoeveelheid zeeschildpadjes die ik zag. Alsook zeeschildpadden die hier hun eieren kwamen leggen.
Er zijn diverse excursies waarbij je met een parkwachter op pad gaat om dit fenomeen te zien. Je wandelt over het strand, waarbij de gids op zoek gaat neer de jonge dieren. Waarbij je een opvallend grote kans hebt om dit natuurspektakel te zien.
Lees mijn artikel over de zeeschildpadden in Zuid-Afrika.
Voor de kust van Kosi Bay liggen enkele zeer goed geconserveerde koraalriffen. Waar je perfect kunt snorkelen. Je ziet hier veel kleurrijke vissen, alsook diverse soorten koraal. En andere dieren, al moet je wat geluk hebben.
Daarnaast is het estuarium een belangrijke plek voor jonge vissen, waardoor je hier ook goed kunt snorkelen. Waaronder diverse soorten vis, maar ook roggen en andere dieren.
Het heldere water biedt een perfect zicht, waardoor snorkelen hier altijd wel bijzondere ontmoetingen oplevert. Volgens de lokale bewoners kun je hier ook haaien tegen komen, waaronder de gevaarlijke stierhaai. Maar tot nu toe hebben zich er geen problemen voorgedaan met deze dieren. Ze worden wel geregeld gezien.
Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de omgeving van Kosi Bay, zodat ik alles goed kon verkennen. Deze regio is fraai en opvallend rustig. Er zijn diverse hotels, lodges en guesthouses die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, met name in de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties
Je kunt Kosi Bay het gehele jaar bezoeken. Het ligt wel enigszins afgelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika. In de zomer, wat onze winter is, kun je hier de zeeschildpadden eieren zien leggen. Alsook de jonge zeeschildpadden uit hun ei zien kruipen. In de zomer is het water in de meren extreem warm, wat lekker zwemmen is.
In de winter is het een stuk koeler, wat ook voor de meren geldt. Maar nog steeds is zwemmen hier dan aangenaam. En de buitentemperatuur is dan nog boven de twintig graden. Net als het zeewater trouwens.
3 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest